КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 22 листопада 2004 р. N 1591

Київ

Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах

Із змінами і доповненнями, внесеними
 постановою Кабінету Міністрів України
 від 26 червня 2007 року N 873

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити:

1) норми харчування у:

дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;

училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;

оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів згідно з додатком 6;

загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та оздоровчих закладах спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах.

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

 

Прем'єр-міністр України 

В. ЯНУКОВИЧ 


Інд. 28

 

Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (місяців) 

0 - 3 

4 - 5 

6 - 7 

8 - 12 

Сухі адаптовані молочні суміші 

80 - 100 

90 - 120 

75 - 80 

30 - 60 

(або рідкі адаптовані молочні суміші) 

(700 - 900) 

(900 - 1000) 

(900 - 800) 

(600 - 500) 

Хліб житній (з 10 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Хліб пшеничний (з 8 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Крохмаль 

 

 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

 

 

20 

25 - 30 

Картопля 

 

 

50 

85 

Овочі 

 

 

120 

180 

Фрукти свіжі, цитрусові 

 

 

10 - 60 

70 - 120 

Соки 

 

 

30 - 50 

50 - 100 

Фрукти сушені 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 

 

 

 

3 - 15 

Цукор 

 

 

30 

30 

Масло вершкове 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Олія 

 

 

1 - 3 

3 - 6 

Яйця, штук 

 

 

1/5 жовтка 

1/4 - 1/2 жовтка 

Молоко, кисломолочні продукти 

 

 

100 - 200 

300 - 380 

Сир кисломолочний 

 

 

10 - 30 

30 - 50 

М'ясо, м'ясопродукти 

 

 

 

50 - 90 

Риба, рибопродукти 

 

 

 

15 - 25 

Кава злакова, цикорій 

 

 

 

Какао 

 

 

 

Чай 

 

 

 

0,1 

Сіль, сіль йодована 

 

 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

15 

19 

23 

32 

у тому числі тваринні 

15 

19 

22 

25 

Жири 

30 

38 

53 

61 

у тому числі рослинні 

 

 

Вуглеводи 

66 

77 

115 

143 

Енергоцінність, ккал 

660 

730 

1029 

1249 


Примітка. 

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). 


 

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

Кількість приймання їжі 

Хліб житній 

20 

30 

40 

60 

Хліб пшеничний 

55 

80 

80 

120 

Борошно пшеничне 

15 

20 

25 

32 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

40 

45 

50 

Картопля 

130 

150 

190 

220 

Овочі різні 

180 

210 

230 

260 

Фрукти свіжі, цитрусові 

45 

90 

100 

100 

Соки 

50 

50 

70 

100 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

10 

Кондитерські вироби 

15 

15 

20 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

12 

19 

21 

25 

Олія 

15 

Сало 

Яйця, штук 

1/4 

1/2 

1/2 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

350 

450 

400 

500 

Сир кисломолочний 

35 

40 

45 

50 

Сир твердий 

Сметана 

10 

10 

15 

М'ясо, м'ясопродукти 

60 

85 

100 

110 

Риба, рибопродукти 

20 

25 

45 

50 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,2 

0,2 

0,2 

0,2 

Сіль, сіль йодована 

Дріжджі 

1,5 

Лавровий лист 

0,05 

0,05 

0,1 

0,1 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

46,6 

60,6 

68,1 

81,5 

у тому числі тваринні 

29,1 

37,5 

48,4 

48,5 

Жири 

45,6 

63,5 

71,7 

86,5 

у тому числі рослинні 

8,4 

12,3 

12,7 

17,8 

Вуглеводи 

167,6 

229,3 

239,2 

298,8 

Енергоцінність, ккал 

1267,2 

1731,2 

1874,8 

2299,4 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.

2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 


 

Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Санаторні заклади (групи) різних профілів 

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення 

Вікова група (років) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

Кількість приймання їжі 

Хліб житній 

30 

30 

50 

50 

  

  

Хліб пшеничний 

55 

70 

70 

110 

100 

160 

Борошно пшеничне 

15 

20 

32 

35 

10 

25 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

35 

45 

50 

40 

60 

Картопля 

140 

150 

220 

240 

150 

200 

Овочі різні 

200 

250 

250 

300 

180 

250 

Фрукти свіжі, цитрусові 

100 

150 

160 

200 

100 

150 

Соки 

60 

70 

100 

130 

50 

100 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

12 

15 

20 

Кондитерські вироби 

12 

15 

20 

10 

20 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

40 

55 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

25 

32 

30 

40 

30 

35 

Олія 

12 

17 

10 

Яйця, штук 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

400 

500 

450 

550 

500 

550 

Сир кисломолочний 

45 

50 

60 

70 

50 

70 

Сир твердий 

10 

10 

10 

Сметана 

10 

12 

15 

18 

10 

15 

М'ясо, м'ясопродукти 

85 

110 

120 

130 

100 

120 

Риба, рибопродукти 

30 

30 

60 

60 

30 

60 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

  

  

Чай 

0,1 

0,2 

0,2 

0,2 

0,1 

0,2 

Сіль, сіль йодована 

Дріжджі 

1,5 

1,5 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Хімічний склад 

  

  

  

  

  

  

Білки 

60,2 

77,1 

98,1 

116 

69,3 

96,6 

у тому числі тваринні 

41,4 

51,8 

66 

69 

49 

69 

Жири 

68,3 

89,3 

110,2 

127,7 

80,8 

113,7 

у тому числі рослинні 

8,6 

12,5 

17 

24,1 

8,6 

13,7 

Вуглеводи 

194,7 

260,7 

316,3 

428,3 

223,7 

304,1 

Енергоцінність, ккал 

1634,5 

2155 

2649,1 

3326,2 

1899 

2625,9 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 5) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.

2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу"


 

Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 3 до 6 

від 6 до 10 

від 10 до 13 

від 13 і старше 

Хліб житній 

100 

150 

180 

200 

Хліб пшеничний 

130 

180 

230 

250 

Борошно пшеничне 

30 

40 

45 

50 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

45 

65 

80 

80 

Картопля 

300 

350 

400 

420 

Овочі свіжі 

350 

400 

450 

470 

Фрукти свіжі, цитрусові 

250 

300 

300 

300 

Соки 

150 

180 

200 

200 

Фрукти сушені 

20 

15 

15 

15 

Кондитерські вироби 

30 

30 

35 

40 

Цукор 

50 

60 

70 

70 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

40 

45 

50 

50 

Олія 

12 

15 

18 

20 

Сало 

Яйця, штук 

Молоко, кисломолочні продукти 

500 

500 

500 

500 

Сир кисломолочний 

40 

50 

70 

70 

Сир твердий 

12 

15 

20 

20 

Сметана 

15 

20 

25 

25 

М'ясо, птиця 

125 

130 

160 

160 

Ковбасні вироби 

25 

20 

25 

40 

Риба, рибопродукти 

75 

85 

100 

100 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,1 

0,2 

0,5 

0,5 

Сіль, сіль йодована 

10 

10 

Дріжджі 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,2 

Хімічний склад 

  

  

  

  

Білки 

74 

87 

100 

107 

у тому числі тваринні 

37 

43 

51 

53 

Жири 

67 

77 

90 

95 

у тому числі рослинні 

24 

28 

15 

16 

Вуглеводи 

355 

400 

390 

428 

Енергоцінність, ккал 

2319 

2641 

2500 

2995 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 х 7) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.

2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.

3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".

4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

5. Учні загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 1993 р. N 859 "Про організацію діяльності загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації".

6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська). 

7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 

8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.


(додаток 4 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 р. N 873)

 

Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування в училищах фізичної культури та олімпійського резерву

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Група харчування за енерговитратами 

перша 

друга 

третя 

четверта 

п'ята 

Хліб житній 

85 

110 

145 

185 

195 

Хліб пшеничний 

150 

200 

240 

320 

400 

Борошно пшеничне 

15 

15 

15 

25 

25 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

65 

75 

95 

110 

135 

Картопля 

190 

205 

275 

290 

360 

Овочі свіжі 

280 

285 

370 

440 

500 

Фрукти свіжі, цитрусові 

270 

300 

370 

460 

550 

Соки 

120 

140 

170 

210 

220 

Фрукти сушені 

10 

10 

15 

20 

25 

Кондитерські вироби 

50 

75 

100 

135 

200 

Цукор 

60 

60 

70 

60 

75 

Мед, медопродукти 

15 

17 

23 

25 

30 

Масло вершкове 

10 

15 

20 

25 

30 

Олія 

15 

15 

20 

20 

30 

Сало 

Яйця, штук 

Молоко, кисломолочні продукти 

380 

425 

480 

540 

400 

Сир кисломолочний 

40 

50 

60 

60 

90 

Сир твердий 

15 

25 

30 

45 

70 

Сметана 

15 

20 

20 

25 

35 

М'ясо, м'ясопродукти 

165 

200 

240 

400 

490 

Риба, рибопродукти 

45 

70 

80 

125 

140 

Кава, кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,4 

0,4 

0,4 

0,5 

0,5 

Сіль, сіль йодована 

10 

10 

Дріжджі 

Спеції 

0,04 

0,04 

0,06 

0,07 

0,08 

Мінеральна вода 

100 

100 

180 

200 

200 

Хімічний склад 

 

 

 

 

 

Білки 

85 

105 

130 

160 

205 

у тому числі тваринні 

51 

63 

78 

96 

123 

Жири 

66 

87 

119 

160 

205 

у тому числі рослинні 

17 

22 

30 

40 

51 

Вуглеводи 

342 

450 

527 

655 

834 

Енергоцінність, ккал 

2302 

3003 

3699 

4700 

6001 


Розподіл груп харчування за енерговитратами

Групи харчування за енерговитратами 

Калорійність раціону, ккал 

Вік, років 

Стать 

Вид спорту 

Перша 

2300
(2000 - 2600) 

11 - 13 

хлопчики 

спортивна гімнастика 

11 - 13 

дівчатка 

спортивна гімнастика 

Друга 

3000
(2800 - 3200) 

14 - 17 

юнаки 

спортивна гімнастика 

14 - 17 

дівчата 

спортивна гімнастика 

Третя 

3700
(3200 - 3900) 

11 - 13 

хлопчики 

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 

11 - 13 

дівчатка 

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 

14 - 17 

юнаки 

бокс, боротьба (легка вагова категорія) 

Четверта 

4700
(4500 - 5000) 

11 - 13 

хлопчики 

плавання 

11 - 17 

дівчата 

плавання 

14 - 17 

юнаки 

футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 

14 - 17 

дівчата 

фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 

14 - 17 

юнаки 

бокс, боротьба (середня вагова категорія) 

П'ята 

6000
(5600 - 6400) 

14 - 17 

юнаки 

фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія) 


Примітки: 

1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5.

2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше.

3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11 - 13 років.

4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14 - 17 років. 


 

Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів

(денна норма на одного учня (вихованця), грамів)

Найменування продукту 

Оздоровчі заклади (табори) 

праці та відпочинку 

позаміські (стаціонарні), профільні 

санаторні, спеціалізовані 

з денним перебуванням, профільні 

Хліб житній 

150 

100 

100 

40 

Хліб пшеничний 

250 

250 

200 

90 

Борошно пшеничне 

50 

10 

20 

10 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

80 

75 

70 

32 

Картопля 

400 

350 

400 

180 

Овочі різні 

420 

400 

450 

210 

Фрукти свіжі 

150 

100 

150 

50 

Соки 

100 

100 

100 

50 

Фрукти сушені 

15 

15 

10 

10 

Кондитерські вироби 

40 

20 

30 

10 

Цукор 

60 

50 

50 

35 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

35 

45 

45 

20 

Олія 

20 

15 

20 

Сало 

20 

20 

10 

 

Яйця, штук 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

500 

500 

600 

250 

Сир кисломолочний 

50 

40 

60 

25 

Сир твердий 

20 

15 

10 

Сметана 

25 

15 

20 

10 

М'ясо, м'ясопродукти 

200 

160 

200 

80 

Риба, рибопродукти 

60 

60 

60 

30 

Кава злакова 

3,5 

1,5 

2,5 

Какао 

 

Чай 

1,5 

0,2 

0,2 

0,1 

Сіль, сіль йодована 

10 

10 

10 

Дріжджі 

 

Лавровий лист 

0,01 

0,01 

0,01 

0,01 

Кислота лимонна 

0,05 

0,05 

0,05 

0,05 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

116 

118 

130 

58 

у тому числі тваринні 

69 

68 

82 

35 

Жири 

115 

116 

128 

57 

у тому числі рослинні 

23 

15 

20 

Вуглеводи 

500 

428 

436 

212 

Енергоцінність, ккал 

3500 

3228 

3418 

1593 


Примітка. 

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів. 


 

Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 6 до 10 

від 10 і старше 

Хліб житній 

60 

80 

Борошно пшеничне 

10 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

21 

30 

Цукор 

15 

18 

Масло вершкове 

10 

Олія 

10 

Картопля 

100 

120 

Овочі різні 

140 

180 

Фрукти, соки 

50 

75 

Фрукти сушені 

Яйця, штук 

1/4 

1/4 

Молоко та кисломолочні продукти 

18 

20 

Сир кисломолочний 

16 

20 

Сметана 

М'ясо, птиця, м'ясопродукти 

35 

35 

Риба та рибопродукти 

25 

25 

Чай 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

Білки 

27 

31,8 

у тому числі тваринні 

14,1 

15 

Жири 

25,6 

30,7 

у тому числі рослинні 

10 

Вуглеводи 

114 

143 

Енергоцінність, ккал 

794 

975 


Примітки: 

1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.

2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1 - 4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.

3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856


 

Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 


НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

(грамів)

Продукт, вага 

Продукт-замінник 

Вага 

Яловичина, 1
(25 відсотків відходів) 

Кролятина 

0,97 

Баранина 

0,93 

Птиця (тушки, стегенця) 

0,77 

Свинина (нежирна) 

0,54 

Ковбаса варена (сосиски, сардельки) 

0,57 

Риба (минтай, 23 відсотки відходів) 

2,6 

Серце яловиче 

1,77 

Сир кисломолочний напівжирний 

0,9 

Яйце куряче 

1,02 (1/5 шт.) 

Консерви "Яловичина тушкована" 

0,6 

Консерви "Сніданок туриста" 

0,8 

Молоко, 1 

Молоко сухе 

0,11 

Молоко згущене стерилізоване 

0,37 

Молоко згущене з цукром 

0,16 

Вершки згущені з цукром 

0,14 

Вершки сухі 

0,09 

Сир кисломолочний напівжирний 

0,33 

Сир твердий 

0,15 

Кисломолочні продукти (кефір, наріне, лактинум, ацидофільне молоко тощо) 

0,79 

Сир кисломолочний напівжирний, 1 

М'ясо (яловичина) 

1,11 

Риба (минтай, 23 відсотки відходів) 

2,89 

Сир твердий 

0,45 

Яйце куряче, 1 

Сир кисломолочний напівжирний 

0,87 

М'ясо (яловичина) 

0,98 

Риба (минтай, 23 відсотки відходів) 

2,53 

Молоко 

2,64 

Яєчний порошок 

0,26 

Сир твердий 

0,38 

Риба, 1
(23 відсотки відходів) 

М'ясо (яловичина) 

0,39 

Птиця (тушки, стегенця) 

0,3 

Консерви рибні натуральні 

0,56 

Сир 

0,35 

Яйце куряче 

0,39 

Картопля, 1
(30 відсотків відходів) 

Капуста білокачанна 

Капуста цвітна 

0,74 

Пюре картопляне сухе 

0,25 

Квасоля, горох свіжі 

0,52 

Квасоля, горох сухі 

0,07 

Бобові (зерно), 1 

Квасоля, горох свіжі 

4,25 

Квасоля спаржева свіжа 

7,4 

Кукурудза консервована 

4,94 

Горошок зелений консервований 

8,19 

Квасоля консервована 

8,19 

Соєві продукти сухі або паста соєва 

0,87 або 1 

Томати свіжі, 1 

Томати консервовані 

1,04 

Томатний сік 

1,14 

Буряк столовий свіжий, 1 

Буряк консервований 

1,08 

Капуста свіжа, 1 

Капуста морська 

Капуста салатна 

Салат 

Капуста цвітна 

Морква столова свіжа, 1 

Морква консервована 

1,04 

Яблука свіжі, 1 

Яблука консервовані 

0,41 

Сік яблучний 

0,92 

Яблука сушені 

0,18 

Сливи сушені 

0,16 

Абрикоси сушені 

0,17 

Родзинки 

0,15 

Сік виноградний 

0,65 

Сік сливовий 

0,53 

Масло вершкове, 1 

Олія (соняшникова, кукурудзяна) 

0,74 

Хліб пшеничний, 1 

Крупи пшеничні 

0,73 

Хліб житній 

1,13 

Хлібці пшеничні, житні 

0,94 

Сухарі пшеничні 

0,75 

Печиво галетне 

0,25 

Томатна паста, 1 

Томатне пюре 

0,66 

Томатний соус 

0,66 

Томатний сік 

3,42 

Томати свіжі 

2,95 

Олія соняшникова, 1 

Олія кукурудзяна 

Олія соєва 

Цукор, 1 

Мед 

1,25 

Кондитерські вироби, 1 

Мед, медопродукти 


Примітка. 

У разі надходження продовольчої сировини (продуктів харчування), в якій питома вага відходів перевищує стандартну, здійснюється контрольна кулінарна обробка, під час якої встановлюється фактична кількість відходів. Результати обробки засвідчуються актом за підписом трьох осіб, який затверджується керівником закладу. 


____________

 
© Інформаційно-аналітичний центр «ЛІГА», 1991 - 2009
© ТОВ «ЛІГА ЗАКОН», 2007 - 2009